Motocrossin maailmanmestaruus on ollut perinteisesti belgialaisten juhlaa

 

Motocrossissa järjestetään joka vuosi maailmanmestaruuskisat, jotka ovat vuosi vuodelta kasvaneet yhä suuremmiksi ja suositummaksi. Laji saa entistä enemmän huomiota kansainvälisesti ja myös Suomessa moni moottoriurheilun ystävä seuraa niin SM-kisoja kuin MM-kisojakin enemmän tai vähemmän aktiivisesti.

Aina vuoteen 2003 saakka maailmanmestaruudesta kisattiin kuutioluokittain. Vuonna 2004 siirryttiin kuitenkin uuteen käytäntöön, jossa MM-kilpailuissa luokkia olivat kuutioiden sijaan luokat MX1, MX2 ja MX3. Tällä hetkellä maailmanmestaruudesta ajetaan luokissa MX1 ja MX2. Motocrossin maailmanmestaruuskisojen virallinen nimi on FIM Motocross World Championship ja sen järjestämisestä on vastuussa FIM eli Fédération Internationale de Motocyclisme.

Eniten maailmanmestaruuksia on itselleen onnistunut keräämään peräti kymmenen mestaruutta voittanut belgialainen Stefan Everts. Häntä seuraa Joel Robert, jolla on plakkarissaan kuusi maailmanmestaruutta. Jaetulla kolmannella sijalla tilastossa viidellä maailmanmestaruudella ovat belgialaiset Joel Smets, Eric Geoboers, Roger de Coster ja Georges Jobé, sekä italialainen Antonio Cairoli. Eniten maailmanmestaruuksia maailman maista on tullut Belgialle. Myös Ruotsi, Italia, Iso-Britannia, Ranska, Alankomaat, Etelä-Afrikka ja Yhdysvallat ovat perinteisesti pärjänneet hyvin MM-kisoissa. Suomikin sijoittuu kohtalaisen hyvin, sillä suomalaiset ovat voittaneet maailmanmestaruuden MX3- tai 500cc-luokassa kolme kertaa, sekä MX2- tai 250cc-luokassa yhden kerran ja MX1- tai 125cc-luokassa niin ikään yhden kerran. Tästä on kiittäminen Heikki Mikkolaa, joka on voittanut kolmesti 500cc-sarjan MM-mestaruuden ja kerran 250cc-sarjan MM-mestaruuden.

Viime vuoden motocrossin maailmanmestaruuskilpailut olivat järjestyksessä jo 60. MM-kilpailut. Kilpailussa oli kaiken kaikkiaan 19 osakilpailua, joista ensimmäinen pidettiin Qatarissa helmikuussa ja viimeinen Yhdysvaltain Kaliforniassa syyskuussa. Muita kilpailumaita olivat Thaimaa, Alankomaat, Argentiina, Meksiko, Latvia, Saksa, Italia, Espanja, Ranska, Iso-Britannia, Italia, Tsekki, Belgia, Sveitsi ja Hollanti. Tällä hetkellä MXGP-luokassa maailmanmestarin titteli on Tim Gajserilla ja MX2-luokassa Jeffrey Herlingsillä. Suomalaisia edustivat Harri Kullas ja Valtteri Malin, jotka kummatkin ajavat KTM-tallissa. Muita maailmanmestaruuskisoissa kilpailevia talleja ovat viime vuosina olleet Husqvarna, Yamaha, Honda, Kawasaki, TM ja Suzuki.