Enduro eli maastomoottoripyöräily sopii kaiken ikäisillle

Oletko koskaan kuullut puhuttavan motocrossista tai endurosta, eli maastomoottoripyöräilystä? Motocross tarkoittaa Isossa-Britanniassa kehitettyä motocross-radoilla ajettavaa moottoripyöräilyn harraste- tai kilpaurheilumuotoa. Motocrossin harraste- ja kilpailutoiminta on maailmalla erittäin suosittua. Motocrossissa kisataan vuosittain sekä paikallisista että Suomen mestaruuksista, jonka lisäksi ajetaan myös kansallisista ja maailman mestaruuksista. Keskitytään tällä kertaa kuitenkin enduroon, eli pelloilla ja metsissä ajettavaan maastomoottoripyöräilyyn. Endurossa eli maastomoottoripyöräilyssä kuljettajat ajavat erilaisissa maastoissa, kuten metsissä ja pelloilla tarkan minuuttiaikataulun mukaisesti.

Kuinka enduroa pääsee harrastamaan?

Enduroa voi ajaa sekä harraste- että kilpailumielessä. Kaikkein järkevintä on liittyä paikalliseen tai muuhun lähellä olevaan moottorikerhoon ja ilmoittautua kerhon jäseneksi maksamalla jäsenmaksun. Kerhossa on sekä juniori-ikäisiä että aikuisiällä olevia henkilöitä, jotka harrastavat maastomoottoripyöräilyä eli enduroa. Enduromies on tee-se-itse -mies, joka tietää “endurosta lähes kaiken.” Enduromies tai nykyään useimmiten myös nainen osaa itse korjata pyöränsä reitin varrella, jos tekniikkamurheet pääsevät yllättämään. Aloittelijan on mukavaa tutustua kerhon omiin reitteihin yhdessä jo kauemman aikaa enduroa ajaneen jäsenen kanssa. Yleinen suositus endurossa onkin, että ajamaan lähtiessä otetaan aina ajokaveri mukaan. Lapset ja nuoret voivat harrastaa enduroa jo aivan pienestä pitäen, sillä useimmissa moottorikerhoissa on juniori-ikäisille henkilöille oma endurojaosto. Moottorikerhosta löytyy usein myös juniorivastaava, joka järjestää “enskailuajoa” ja siihen liittyvää, toimintaa, kuten pyörän huoltoa juniori-ikäisille. Enduroa ajavalle henkilölle kypärä on aina pakollinen varuste. Endurokuljettajalle suositellaan myös muiden suojien, kuten polvisuojien, niskasuojan, rintapanssarin, ajolasien, ajohansikkaiden, ajosaappaiden ja vettä hylkivän ajopuvun käyttöä.

Enduroseurat järjestävät mukavia ajotapahtumia

Jos harrastat enduroa kilpailumielessä, niin oikea osoite on Suomen Moottoriliitto, eli SML. Osallistuaksesi Suomen Moottoriliiton alaisiin kilpailuihin, sinun pitää hankkia SML::n ajoon oikeuttava kuljettajalisenssi. SML ajotapahtumia järjestävät monet Suomen Moottoriliiton alaiset paikalliset moottorikerhot. Lisää infoa kilpailuista löytyy SML:n omilta nettisivuilta.

Harrastemielessä ajaessasi mukavaa enduroajotoimintaa järjestävät paikalliset enduroseurat, kuten länsi-rannikolta löytyvät Satakunta Enduro Cup ry ja Karhuenduro ry. Enduroseura voi olla paikallinen, eli toimia esimerkiksi Porissa, mutta ajamaan pääsee, vaikka olisit kotoisin mistä päin Suomea tahansa. Ajotapahtumissa on yleensä pieni noin 20 euron suuruinen ilmoittautumismaksu. Ilmoittautuminen tapahtuu yleensä verkossa tai useimmiten myös paikan päällä ajotapahtumapäivän aamuna. Verkossa ilmoittautuminen on suositeltavaa, sillä silloin voidaan varautua hankkimaan pientä purtavaa, kuten yleensä grillimakkaraa, kahvia, mehua ja pullaa tietty määrä etukäteenä Vapaaehtoisten toimitsijoiden määrä riippuu yleisesti myös ajotapahtuman osallistujamäärästä.

Endurotapahtumaan tullaan yleensä yksin tai porukalla, jolloin säästetään ajokustannuksissa. Henkilöauton perässä voi olla perävaunu/ huoltoauto. Jokaisessa ajotapahtumassa on tärkeä laittaa kuntoon tarvittava huoltoauto kalusteet yhdistelmä, koska pyörää voidaan joutua tapahtumassa korjaamaan/ huoltamaan ja ainakin tankkaamaan. Täydellinen huoltoauto tarvikkeineen ja palveluineen voi löytyä verkosta, katso netistä ja tutustu asiaan.

Endurotapahtumiin liittyviä sääntöjä

  • Kuljettajalla pitää ajaessa olla päässä kypärä ja yllään asianmukaiset varusteet.
  • Enduropyörässä pitää olla voimassa oleva rekisteröimättömän maastossa käytettävän ajoneuvon liikennevakuutus..
  • Pyörää huollettaessa pitää aina käyttä huoltomattoa
  • Pyörän äänenvaimennuksen pitää olla kunnossa.
  • Ajotapahtumavarikolla saa ajaa vain kävelyvauhtia.
  • Polttoainekanisterit pitää säilyttää ajoneuvossa tai perävaunussa.
  • Ajon aikana jokaisella kuljettajalla on onnettomuuden sattuessa auttamisvelvoite. Kanssakuljettajaa pitää auttaa.
  • Ajamisen pitää tapaahtua vain ennalta merkityssä reitillä