Motocross lapsille

Jo lapsena huomaa, kuka meistä on hurjapää ja kuka ei. Monet vanhemmat haluavat valjastaa lapsensa taidot ja parhaat puolet mahdollisimman nopeasti siitä, kun ne tulevat lapsen vanhetessa esiin, mutta toisinaan oikean lajin löytäminen voi olla vaikeaa. Musiikillisesti lahjakkaalle instrumentin valinta voi olla vaikeaa, ja urheilulliselle lapselle voivat sopia monetkin lajit.

Jos lapsi on selvästi moottoriajoneuvolla ajosta innostuva, mutta samalla hyvin rauhallinen luonne, voi motocross olla oikea laji lapselle. Motocross on siis moottoripyörillä harrastettava laji, jossa kilpaillaan taidoilla ja nopeudella. Mutta millainen laji motocross oikeastaan on, ja kuinka nuoren lapsen voi laittaa harrastamaan hurjalta näyttävää motocrossia? Lue lisää tästä artikkelista!

Motocrossin lyhyt historia

Motocrossilla tarkoitetaan maailman suosituinta moottoripyörillä harrastettavaa kilpailu- ja harrastustoimintaa. Sana motocross juontuu sanoista moto ja cross, jotka englannista vapaasti käännettynä tarkoittavat moottoria ja maastoa. Motocrossissa on siis yleisintä ajaa maastoradoilla moottoripyörillä, ja suhteellisen lyhyet maastoradat sisältävät usein vaikeita mutkia, kumpareita, esteitä ja muita vastaavia haasteita.

Motocross on saanut alkunsa Englannissa 1900-luvun alussa samalla kun moottoripyörät alkoivat yleistyä. Kunnolla laji puhkesi kukkaan kuitenkin vasta 1970-luvulla, kun sitä alettiin harrastaa enemmän USA:ssa. Suomessa motocrossille tarkoitettuja ratoja on nykyään jopa 150 eri paikkakunnalla, ja laji kukoistaa suomalaisten keskuudessa.

Minkä ikäinen lapsi voi aloittaa motocross-harrastuksen?

Koska motocross on moottoriajoneuvoilla ajettava harrastus, tulee kieltämättä mieleen, täytyykö harrastajan olla täysi-ikäinen. Näin ei onneksi ole, vaan myös lapset voivat harrastaa motocrossia. Iällä ei siis ole merkitystä motocross-harrastusta aloittaessa, mutta pystyäkseen ajamaan moottoripyörällä, täytyy lapsen hallita jollain tasolla omaa fysiikkaansa. Hyvänä ohjenuorana pidetään sitä, että jos lapsi osaa ajaa polkupyörää ilman apupyöriä, voi lapsi ajaa myös motocross-pyörää.

Vanhempien rooli lapsen motocross-harrastuksessa

Kun lapsen motocross-harrastuksesta tulee oikeasti iso osa elämää, on vanhempien tehtävänä tietenkin tukea lasta harrastuksessa parhaimmalla mahdollisella tavalla. Henkisen tuen lisäksi heidän tehtävänsä on tietysti myös mahdollistaa motocrossin harrastaminen taloudellisesti. Kun kaikki motocrossiin liittyvät varusteet on hankittu asiantuntevasta liikkeestä, voi tulevalle motocross-tähdelle ostaa https://kidsbrandstore.fi/-osoitteesta muodikkaita vaatteita lapselle. Hyvät vaatteet niin motocross-radalla, kuin sen ulkopuolella!

Lapsille soveltuva motocross-pyörä

Vaikka lapset voivat harrastaa motocrossia, se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että lapsi voisi ajaa samaa pyörää kuin aikuiset harrastajat. Lapsille on omat, pienempikokoiset motocross-pyörät, joihin on myös tarkoituksella laitettu pienempitehoinen moottori. Motocross-pyörät voivat tuntua isolta kertasijoitukselta monelle, sillä uutena ne saattavat maksaa jopa tuhansia euroja. Monet motocross-seurat kuitenkin tarjoavat harrastajille seuran pyöriä ja varusteita, joilla harrastuksen voi aloittaa huokeammin.

Muut hankinnat motocross-harrastukseen lapselle

Motocross-harrastuksessa toiseksi tärkein hankinta pyörän jälkeen on tietenkin kypärä. Koska lajissa mennään välillä hurjia ja vaikeitakin esteitä ja pyritään tekemään mahdollisimman pitkälle vietyjä “temppuja” tai ratkaisuja radalla, on kypärä ehdoton varuste. Myös asianmukaiset suojavarusteet ovat tärkeä hankinta varsinkin silloin, jos harrastuksesta tulee vakituisempi tapa kuluttaa vapaa-aikaa. Oikeanlaiset ajokengät, ajohousut ja ajotakki suojaavat lasta roiskeilta ja kaatumisilta paremmin kuin tavalliset verkkarit ja t-paidat. Muita hankittavia motocross-varusteita ovat esimerkiksi ajohanskat, niska- ja rannetuet sekä hartiasuojat ja panssarit.