Jalkapallon MM-kisat 2018

Jalkapallon MM-kisat Venäjällä

Jalkapallon MM-kisat vuonna 2018 käydään Venäjällä. Kisoja käydään useassa eri kaupungissa. Kisakaupungit ovat Moskova, Pietari, Sothsi, Kaliningrad, Kazan, Nižni Novgorod, Samara, Saransk, Rostov, Volgograd ja Jekaterinburg. Eri lohkot pelaavat eri kaupungeissa. Lohkoja on yhteensä kahdeksan. Ennakkoon ajateltuna vahvimpia ovat tietysti hallitseva maailmanmestari Saksa sekä aina kovat Brasilia ja Argentiina. Nämä maat eivät kuitenkaan kohtaa toisiaan vielä alkulohkossa, sillä kaikki niistä pelaavat eri lohkoissa. Alkulohkojen jälkeen pelit koventuvat, kun ainoastaan lohkon paras joukkue pääsee kamppailemaan semifinaali- ja finaalipaikoista. Jalkapallon MM-kisat ovat jo nostattaneet kunnon kisakuumeen jopa suomalaisissa. Vaikka olemme tunnetusti parempia esimerkiksi jääkiekossa tai moottoriurheilussa, kyllä jalkapallofanejakin löytyy. Suomi ei ole koskaan päässyt pelaamaan MM-kisoihin. Kerran se on ollut kohtalaisen lähellä, mutta silloinkin jäimme pisteen päähän, jotta olisimme päässeet jatkopeleihin.

Stadionit on hiottu viimeisen päälle

Jalkapallon MM-kisojen suurimpia tähtiä ovat etukäteen ajateltuna tietenkin Argentiinan Lionel Messi ja Brasilian Neymar Jr. Messi oli lähellä täysporttia jo neljä vuotta sitten, kun Argentiina kohtasi finaalissa Saksan. Voitto heltisi kuitenkin Saksalle jatkoajalla. Nyt Messi matkaa Venäjälle hakemaan voittopokaalia Argentiinaan. Kun ajatellaan hänen kauttaan FC Barcelonassa, voidaan odottaa Messin tekevän tuhojaan näissäkin kisoissa. Myöskään Paris Saint Germainissa pelaavaa, maailman kovapalkkaisinta jalkapalloilijaa, Neymaria ei kannata unohtaa. Brasilia on tunnetusti aina kärkikahinoissa, eikä Brasilian menestys riipu ainoastaan Neymarin tehoista. Kuitenkin hänellä on iso rooli Brasilian joukkueessa. Näiden kisojen yllättävämpänä nimenä voidaan pitää Egyptin maajoukkueen maalivahtia, Essam El Hadarya. Hän on jo 45-vuotias, mutta pelannut edelleen erittäin hyvällä torjuntaprosentilla Saudi-Arabian liigajoukkueessa, Al Taawounissa. El Hadary on Egyptin ykkösmaalivahti ja samalla myös joukkueen kapteeni. On hyvinkin mahdollista, että Egypti tulee yllättämään näissä kisoissa ja menee hyvin pitkälle. Koska jalkapallon MM-kisat pidetään nyt Venäjällä, kannattaa jokaisen kykenevän käydä katsomassa ainakin yksi peli. Samalla voi napata mukaansa vaikka virallisen faninallen, joka onkin sisustustuotteiden parhaimmistoa. Venäjälle pääsee kisojen aikaan viisumivapaasti, joten nyt on hyvä mahdollisuus päästä muutenkin tutustumaan maahan. Ei muuta kuin suunnaksi Venäjä ja MM-kisoja katsomaan.

Asiantuntijoiden arvio

Pelaajat pistävät kentällä parastaan

Asiantuntijat ovat arvioineet joukkueita siitä lähtien, kun ne julkistettiin. Sitä ennen arvailtiin, ketä joukkueisiin mahtaa sopia ja jääkö kenties kovia maalitykkejä ulos kisoista. Joitakin yllätyksiäkin tuli. Esimerkiksi Argentiina koki pahan takaiskun, kun heidän ennalta veikattuna ykkösmaalivahtinsa Sergio Romero joutui jäämään pois kisoista vain reilua kuukautta ennen kisojen alkua. Paha loukkaantuminen nosti ennestään vain vähälle peliajalle jääneen Nahuel Guzmanin joukkueeseen. Tätä ennen oli kuitenkin jo veikkailtu argentiinalaisessa River Plate -joukkueessa maalilla torjuneen Franco Armanin nousevan ykkösmaalivahdiksi. Armanilla ei ole yhtään pelattua ottelua Argentiinan maajoukkueessa, joten hän nousee aivan tuntemattomuudesta suuren yleisön eteen. Tätä on myös arvuuteltu, pelaako Armani edelleen yhtä kylmäpäisesti, vai vaikuttaako paine kokemattomaan maalivahtiin niin, että pallot alkavat lipsua käsistä. Varmaa tulee kuitenkin asiantuntijoiden mukaan olemaan se, että nämä kilpailut ovat vain muutaman joukkueen välinen kamppailu. Saksa, Brasilia, Ranska ja Espanja ovat ESPN:n mukaan voittosuosikkeja. Näin siis esimerkiksi Veikkauksen vedonlyönnissä paljon voittajaksi veikattu Argentiina jäisi kokonaan ulos voittokamppailusta. Maalikuninkuuden asiantuntijat taas ovat veikanneet menevän Messille, Neymarille, Brasilian Gabriel Jesusille tai Ranskan Antoine Griezmannille. Ei sovi kuitenkaan unohtaa myöskään Ranskan Ousmane Dembeleä, joka pelaa FC Barcelonassa Messin aisaparina tehden keskimäärin maalin ottelua kohti.