Kengät motocrossissa/Endurossa

 

Motocrossissa ja endurossa rapa roiskuu ja maasto saa kuulla kunniansa. Vauhdikkaassa urheilulajissa asianmukaiset varusteet ovat erittäin tärkeät maksimaalisen suojan takaamiseksi. Kypärän lisäksi yksi moottoripyörälajien tärkeimmistä varusteista ovat kunnolliset, lajiin sopivat kengät, jotka suojaavat jalkaa tukevasti kolhuilta.

Näihin urheilulajeihin eivät mitkä tahansa kengät sovellu, joten muun muassa kiilakorkotennarit on paras jättää suosiolla penkkiurheilun puolelle. Kiinnitä jalkineita valitessasi huomiota kengän materiaaliin, kokoon sekä erilaisiin ominaisuuksiin, kuten teräsvahvistuksiin tai nilkkatukeen.

Tärkeimmät asiat saappaissa

Motocrossin ja enduron harrastamiseen on syytä valita varsinaiset lajiin suunnitellut jalkineet, sillä ne on testattu lajia silmällä pitäen, toisin kuin esimerkiksi tavalliset nahkasaappaat. Tähän urheilulajiin suunnitellut jalkineet suojaavat jalkoja esimerkiksi pyörän moottorin kuumuudelta ja maaston erilaisilta ominaisuuksilta, kuten juurilta, kiviltä ja kuralta.

Motocross- ja endurosaappaat ovat yleensä malliltaan korkeat ja erittäin tukevat. Nämä kaksi ominaisuutta suojaavat jalkaterää, nilkkoja ja pohkeita vakavilta vammoilta vahingon sattuessa tai ainakin minimoivat vahingot.

Erilaisia ominaisuuksia

Jalkineissa voi olla mukana monia erilaisia ominaisuuksia. Saappaissa voi olla esimerkiksi teräksinen varvas- ja kantapääsuoja, irrotettava jalkapöydän suoja, solkikiinnitys, akillesjänteen suojus tai jousto-osa, iskuja vaimentava toppaus ja erilaisia kiinnityssysteemejä. Kalliimmat saappaat tarjoavat enemmän erikoisominaisuuksia, kuin edullisemmat mallit. Saappaat on yleensä valmistettu lämpöä kestävistä materiaaleista, joita on vahvistettu esimerkiksi teräksellä, polyuretaanilla ja lisätoppauksilla. Toppaukset antavat jaloille lisäsuojaa mutta myös takaavat istuvuuden.

Hyvin istuvien saappaiden löytäminen voi viedä aikaa ja monet lajin harrastajat pitäytyvätkin uskollisesti samassa valmistajassa ja mallissa sopivan jalkineen löydyttyä.

Valitse yhtä kokoa normaalia kenkää suurempi

Motocross ja enduro ovat urheilulajeja, joissa harrastajalle yleensä tulee kuuma. Kehon lämmetessä jalat yleensä turpoavat. Tästä syystä on tärkeää muistaa kenkiä valitessa harkita normaalia kenkäkokoa yhtä kokoa suurempaa kenkää. Tällöin saapas ei purista jalan turvotessa, vaan pitää kengän mukavana ja tukevana myös ääriolosuhteissa keskellä maastoa.

Harkitse joustavuutta

Motocrossissa ja endurossa nilkan alueelle vaaditaan joustavuutta mutta myös tukea. Useimmat näihin urheilulajeihin suunnitellut kengät ovat yhtenäisiä ja tarjoavat vain vähän liikkuvuutta nilkalle. Joissakin hinnakkaammissa malleissa nilkan kohdalle on rakennettu sarana, joka antaa jalalle enemmän liikkuvuutta. Yhtenäiset saappaat antavat jalalle ja nilkalle kuitenkin enemmän suojaa ja pysyvät yhtenä kappaleena todennäköisemmin törmäyksessä tai kaatuessa. Tämä voi olla ratkaiseva elementti jaloille kohdistuvien vammojen minimoimisen kannalta.